Kuchnia kubańska

2


kubanska-kuchnia

Do najbardziej ulubionych potraw należą ryby, wieprzowina oraz kurczaki. Kubańczycy lubią je jeść opieczone na chrupko. Typowym dodatkiem jest congri (ryż z czarną fasolką). Do zup dodaje się gotowane malangas, zwane też boniatos (słodkie kartofle), źames (korzenie pochrzynu) i yukę (maniok). Do każdego dania w charakterze przekąski dodawane są czipsy bananowe, pokrojone w plasterki smażone banany – „chicharritas de platano”.

Zupy należą do tradycyjnej kubańskiej kuchni, która znajduje się pod silnym wpływem iberomauretańskim. Rdzennie hiszpańskim klasycznym daniem, jest sopa de ajo, zwyczajna, ale pyszna zupa czosnkowa. Również z gotowanej calabazy (dyni), cebuli, kukurydzy i frijoles (czarnej fasoli) Kubańczycy umieją wyczarować smaczne i pożywne specjały. Delicjami są oczywiście owoce morza, np. langusty, których w hotelowych restauracjach nigdy nie brakuje. Pescado (ryby) podaje się hervido (gotowane), asado (pieczone), na pizzy, zapiekane w kulkach ciasta lub salpicón (w sałatce). Kuchnia typowego kubańczyka ze względu na częste braki zaopatrzeniowe, pozbawiona jest takich specjałów i opiera się głownie na ryżu. Podczas specjalnych uroczystości obowiązkowo na stole powinien pojawić się pieczony prosiak.

Kubańczycy bardzo rzadko jadają wołowinę gdyż jest ona niedostępna. Każda krowa zarejestrowana jest przez odpowiedni urząd i podlega kontrolowanemu ubojowi. Za zabicie rządowej krowy grozi 15-20 letni wyrok więzienia. Wołowina trafia głównie na stoły turystów w rządowych hotelach i restauracjach. Jedynie dzieci otrzymują kartki z przydziałem na mięso wołowe.

<< powrót do informatora

Tags: